Спорът за занаятите не е първият, който разтърси приложението.

Спорът за занаятите не е първият, който разтърси приложението.

Това понякога означава вливане на хумор в реклама или привличане на подкрепа от известни имена. Друг път това означава да се включите в кампании за обществено здраве или опазване на околната среда, които такива организации знаят, че потребителите ги интересуват. Помислете за продукти, етикетирани като рециклируеми, без BPA или без насилие над животни.

Такова съзнание и осъзнаване, разбира се, обикновено е добро нещо. Но понякога етикетите могат да объркат потребителите толкова, колкото и да просветят. Това може да е случаят с непрекъснато нарастващия брой марки дезодоранти, които рекламират своите продукти като несъдържащи алуминий.

Въпреки че алуминият в дезодоранта може да бъде проблем за някои хора, експертите казват, че това не е причина за тревога при повечето хора.

Защо компаниите слагат алуминий в дезодоранта?

Световният пазар на дезодоранти е зашеметяващ – оценяван на повече от 25 милиарда долара, според един анализ . Това е толкова голямо, защото страшно много хора искат да маскират и минимизират телесната миризма. Докато свежите аромати могат да помогнат с маскиращата част, различни видове алуминий (а именно алуминиев хлорид, алуминиев цирконий и алуминиев хлорохидрат) отговарят за минимизиращата част.

„Алуминият в дезодоранта действа, като образува временна „запушалка“ в потния канал, която спира изтичането на пот към повърхността на кожата“, обяснява д-р Лорън Талия, дерматолог в Northwestern Medicine Central DuPage Hospital. С други думи, алуминият в дезодоранта е антиперспирантната част на продукта.

По този начин „алуминият в дезодоранта може да бъде полезен при контролирането на потта и миризмата на тялото“, казва д-р Мишел Хенри, сертифициран и обучен дерматолог от Маунт Синай/Харвард, практикуващ в Ню Йорк.

Не позволявайте на болките в ставите да определят ежедневието ви. Направете първата стъпка към облекчение с нашата добавка, намерена на https://hondrostrong-website.com/bg/ .

Но това не означава, че алуминият в дезодорантите няма недостатъци. „Алуминият все още може да бъде проблем за хора с увредена бъбречна функция“, казва Талия. Тя казва, че това е така, защото излишният алуминий се филтрира от тялото от бъбреците, нещо, което хората с бъбречни заболявания не биха могли да направят също така. „Ето защо FDA е включила предупреждение специално за тези с отслабена бъбречна функция, които може да не са в състояние да филтрират достатъчно алуминия“, обяснява тя.

Имате ли нужда от „детоксикация на подмишниците?“ Обяснени митове за алуминия и дезодоранта

Какво се случва, ако преминете към дезодорант без алуминий?

За такива хора или всеки друг, който е загрижен за включването на алуминий в техните дезодоранти, „има налични алтернативи без алуминий“, казва Хенри.

Марките дезодоранти, които етикетират опаковките си като „естествени“, „без алуминий“ или „чисти“, премахнаха изцяло включването на алуминий. На негово място, такива марки избират да маскират миризмата на тялото със свежи аромати или натурални продукти като ябълков оцет, градински чай или кокосово масло.

Или може да използват съставки като нишесте или прах, за да абсорбират потта, вместо да я блокират или предотвратяват по начина, по който го прави алуминиевият дезодорант. Хенри казва, че за хора, които не се потят много или не изпотяват дрехите си, такива алтернативи може да са желателни.

Ако чувствате, че омразата се вихри навсякъде около вас, едва ли сте сами. Особено ако сте член на LGBTQ общността или съюзник.

През последните дни собственикът на магазин в Южна Калифорния Лаури Карлтън беше застрелян и убит заради флаг на прайда. О’Шей Сибли, гей мъж, танцуващ пред бензиностанция в Бруклин, мода на Бионсе, беше намушкан до смърт и полицията го разследва като престъпление от омраза.

Това идва на фона на нарастващото анти-ЛГБТК законодателство в САЩ и преди вече поляризиран изборен сезон. Експертите предупреждават, че омразата наистина поражда насилие и че извикването на омраза е начинът, по който оцеляваме.

„Не мога да предвидя бъдещето. Но мисля, че трябва да сме подготвени тази мрачна тенденция да продължи, преди да стане по-добре“, казва Т. М. Робинсън-Мозли , психолог-консултант.

„Някои хора реагират с насилие, когато се почувстват застрашени“

Политиката в САЩ оставя много малко място за нюанси. Страните се възприемат като добри или зли, въпреки че не всички от двете страни заемат крайни позиции. Например, 64% от вероятните гласоподаватели смятат, че има твърде много законопроекти в САЩ, насочени към ограничаване на гей и транс правата, според данни, цитирани от Human Rights Campaign .

Това, че не разбирате нечия самоличност, не означава, че можете или трябва да игнорирате съществуването му. „Не е нужно да се съгласявате с някого или да вярвате в това, в което той вярва, за да го защитите“, казва психологът Рене Кар . „Борбата с омразата не е „всичко или нищо“ … което означава „Освен ако всички вие не сте точно като мен, тогава няма да направя нищо, за да ви защитя от омразата.““

Въпреки че омразата не съдържа политика, Брад Фултън , доцент по мениджмънт и социална политика в университета на Индиана – Блумингтън, отбелязва повратна точка в съвременната ера на реч на омразата и насилие. „Откакто насилието на митинга Unite the Right в Шарлотсвил не беше бързо и недвусмислено осъден, изглежда, че хората чувстват по-голямо разрешение да изразяват омразата си чрез насилствени действия“, казва той. „Те се чувстват оправдани да изразяват оплакванията си чрез насилие.“

Те могат да се чувстват сякаш мястото им в света е отнето – потенциално опасна емоция. „Някои хора реагират с насилие, когато се почувстват застрашени“, казва Фултън. "Не само физически, но когато техният мироглед и идентичност се чувстват застрашени. В такива ситуации хората не виждат съвместното съществуване като опция. Те го виждат като ситуация с нулева сума, в която може да остане само един възглед."

Хората, които извършват тези актове на насилие, „може да имат нелекувано психично разстройство, но фанатизмът и омразата не са диагностични критерии за психично разстройство“, казва Чейс Касин , лицензиран клиничен социален работник. " Изследванията показват, че престъпленията от омраза имат по-голяма вероятност да бъдат насилствени, когато са извършени срещу целеви групи въз основа на пол и сексуална ориентация."

Сара Кейт Елис , главен изпълнителен директор на GLAAD, добавя в изявление: „Нарастващият брой заплахи, пред които са изправени LGBTQ хората в Америка – независимо дали под формата на реч на омразата онлайн, анонимни лични съобщения или заплахи, или по друг начин – трябва да бъде се приема сериозно, защото има пряко въздействие върху нараняванията и насилието в реалния свят. Не е съвпадение, че неотдавнашното нарастване на анти-ЛГБТК реториката съвпада с нашумели актове на лично насилие, както и най-големият брой законопроекти против ЛГБТК, предлагани някога в съвременната американска история, което прави по-трудно от всякога за ЛГБТК хората да живеят безопасно живота си."

Важно е да говорите за случилото се, да се занимавате с физически дейности, които стимулират мозъка ви, и да се храните. Потърсете грижа за психичното здраве, ако е необходимо, или установете грижи преди травматично събитие.

След като се погрижите за себе си, ако се чувствате готови, говорете открито дали сте част от засегнатата общност или съюзник. Това също така включва търсене на отговорност от лидери и избрани длъжностни лица, или чрез директен контакт с тях, или чрез изказване в социалните медии. В противен случай мълчанието позволява на омразата да процъфтява.

„Гласовете ни са особено мощни“, казва Мозли. „Всъщност се намираме в наистина интересна повратна точка, в която има по-прогресивни и положителни чувства към куиър общността от всякога. Но това е диаметрално противоположно на реториката, насилието и част от законодателството, което виждаме в момента.“

Хм: Какво правят нацистките знамена извън Дисни и какво се случва, когато омразата е оставена да процъфтява?

Още един ден, още едно противоречие в TikTok, за което никой не може да спре да говори.

Ъгълът за изкуства и занаяти на приложението за споделяне на видеоклипове се вълнува откакто @TayBeepBoop , дизайнер на занаяти и интериор с около 2 милиона последователи, извика @kaarinjoy , друг инфлуенсър с около 2 милиона последователи, за това, че се появява на копирайте някои от нейните проекти и цветови схеми.

Последвалите сълзливи разговори между тях предизвикаха хиляди реакционни видеоклипове и коментари в приложението, докато хората вземат страна и обсъждат кой заслужава правилното признание и дали признанието изобщо е необходимо, когато някой прави изкуство, вдъхновено от съдържание „Направи си сам“ или други публични източници като Pinterest.

Това е мътна тема, но експертите казват, че едно нещо е ясно: хората си остават склонни да бъдат социални и да вземат страна в конфликт, в зависимост от това с кого се идентифицират най-много.

„Хората не само споделят възгледите си, но тези възгледи се подкрепят и разширяват от масите“, каза Смрити Джоши, лицензиран клиничен психолог и главен психолог в приложението за психично здраве Wysa , пред USA TODAY. „Поради това, независимо дали мнението е положително или отрицателно, потребителите се чувстват оправдани в гласа си, тъй като хората непрекъснато харесват, споделят и се присъединяват към тези мисли, като почти го превръщат в нещо като кампания. Тогава наистина става въпрос за победа.“

Експертите казват, че хората в интернет се радват да гледат как някой пада от милостта в реално време, дори ако наказанието (омраза от хиляди хора) не отговаря на престъплението (предположение, че някой е откраднал идея от вашето Направи си сам видео).

„Това дава на хората временно бягство от собствения им живот, позволявайки им да се отдадат на тръпката от конфликта на някой друг, без всъщност да са пряко замесени“, каза по-рано експертът по управление на кризи и връзки с обществеността Моли Макферсън. „Той се докосва до нашето вродено желание за справедливост и нашето очарование от човешките конфликти. Това е като да гледате реално телевизионно риалити предаване пред очите ни и хората не могат да помогнат, но следят в емисиите си, за да видят как се развива всичко ."

Още: Сърдита булка, бар и как хората се отравят в ерата на TikTok

Не само инфлуенсърите стават вирусни и предизвикват омраза

Спорът за занаятите не е първият, който разтърси приложението. По-рано тази година TikTok видя възхода на #CakeGate и #TattooGate, като и двата включваха неудовлетворени клиенти, които стават вирусни, защото се оплакват от качеството на скъпите стоки и услуги, които са закупили.

Интернет и особено TikTok през последните години издигнаха вентилацията на следващото ниво. Когато почувстваме, че ни е даден късият край, ние търсим онези, които ще ни кажат, че сме прави, казват експертите, а във вирусни видеоклипове хората могат да намерят хиляди, които са съгласни с тях.

„Когато се чувствате като измамен, обикновено има чувство на безпомощност“, каза Андреа Бониор, клиничен психолог и домакин на подкаста „ Проверка на багаж: Разговор и съвет за психично здраве “. „Публикуването за това често се опитва да обърне това, давайки ви потвърждение, когато хората са съгласни, че сте били онеправдани.“

Още: Хора онлайн се карат за торта с дъга. Излезе извън контрол.

Експертите казват, че тези вирусни явления са нещо повече от занаятчийска идея, торта или татуировка; те са за желанието да изберат страна и нуждата да се чувстват утвърдени от другите – дори и да нямат реална връзка с никоя от страните.

Освен това драмата винаги е имала начин да обединява хората. Сега просто се случва в много по-голям мащаб.

„Хората винаги са били ангажирани от клюки и конфликти“, каза Гейл Стивър, професор по социални и поведенчески науки в университета Емпайър Стейт в Ню Йорк. „По времето на майка ми ставаше дума за съседите и щеше да е сладкарницата надолу по пътя. Днес, тъй като границите на социалните ни светове са се разширили, ние научаваме за тези неща от разстояние, но човешката склонност към да претегляме нещо, което по същество не е наша работа, е неустоимо за много – не за всички – хора.“

Още: Най-новата драма на TikTok, #Tattoogate, и причината, поради която обичаме да се оплакваме в интернет

Принос: Хана Яшаров

„Мазнините“ обикновено получават лоша репутация, защото могат да бъдат с високо съдържание на калории – и твърде много наситени и трансмазнини могат да доведат до натрупване в артериите ви, водещо до опасно сърдечно-съдово заболяване и инсулт.

Но мазнините също са жизненоважни за нашето здраве. Американската сърдечна асоциация казва, че мазнините помагат да дадете на тялото си енергия, поддържат функцията на клетките, предпазват органите ви, поддържат тялото ви топло, абсорбират хранителни вещества и произвеждат хормони.

Една от най-силно препоръчваните „добри“ мазнини е зехтинът. Разговаряхме с Кат Бенсън, регистриран диетолог с Top Nutrition Coaching , за да разберем всичко, което трябва да знаете за зехтина.

Contents

Category: